Tips bij uitvoeren opname ( karnaval- en gelegenheidsnr.'s )

Voorbereiding thuis en effectieve opname in de studio

- Oefen regelmatig de tekst en de toon van het nummer alvorens naar de studio te komen, niets is zo frusterend wanneer je voor de micro staat en de structuur, ritme en/of toon van het nummer niet kent en daardoor verschillende takes moet opnieuw doen, om dan te besluiten dat het echt niet lukt.

- Wanneer u zelf een tekst schrijft op een bestaand nummer, let er vooral dan op dat deze goed uitkomt op de maten van de muziek. Kan je een nummer ( in de originele uitvoering en tekst ) perfect zingen en toch heb je plots moeite om de nieuwe tekst te zingen ? Kijk dan zeker na of de nieuwe tekst klopt volgens de maat. Er is een reden waarom niet elke bekende artiest zijn eigen teksten schrijft. Bent u niet zeker, stuur dan gerust de tekst door naar ons e-mailadres en wij passen de tekst graag voor u aan. Wij kunnen eventueel ook een tekstschrijver voorzien.

- Behoor je tot een groep of vereniging, zoek dan binnen je groep de beste mensen ( 1 of 2 ) uit die hun toon en ritme goed kunnen houden, dit worden jullie zangers of zangeressen. Dit geeft steeds het beste resultaat. Met 10 mensen naar de studio komen heeft echt geen zin. Er moet iemand de leadzang voor zich nemen, achtergrondkoortjes zijn uiteraard wel mogelijk.

- Kan je echt NIET zingen, laat je dan niet puchen door groepsleden om dit toch te doen. Iemand die zelf denkt dat hij niet kan zingen ( of dit ook weet ), zal in de studio niet plotsklaps de langezochte artiest worden.

- Indien je als groep niemand hebt die kan zingen, kunnen wij altijd een zanger of zangeres voorzien. Hou er dan wel rekening mee, dat deze mensen semi-professioneel of professioneel zijn, en uiteraard geen 1000 dialecten kennen, indien u uw plaat in uw plaatselijk dialect wilt opgenomen zien.

De opnames in de studio

- Wanneer de opname start krijgt u een geluidsdichte hoofdtelefoon opgezet, zodat u uzelf hoort zingen. Dit is een beetje raar voor mensen die dit nog niet eerder deden, don't worry, dit went.

- Zingt u een fout. Geen probleem, zing gewoon door. Bij de volgende take doen we gewoon of, de gehele take opnieuw, of enkel het foute stuk.

- Onze opnamestudio is geen heel grote ruimte ( niet geschikt voor een hele band ), dus onnodig om een heel leger sympatisanten of supporters mee te brengen.

De stemopnames zijn klaar

- Wanneer alle stemopnames gedaan zijn, is het plaatje nog NIET klaar. Naderhand dienen wij nog eventuele stemcorrecties uit te voeren, de mix en een mastering. Wanneer je dit goed wilt doen, neemt dit even tijd in beslag. Bij sommige studios krijgt u het resultaat onmiddellijk mee, dit doen wij NIET. Overwegend wordt u na 2 à 3 dagen gecontacteerd om het resultaat te beluisteren, zodat wij ook zeker kunnen zijn van een goed resultaat.

Nog vragen ?

Hebt u na het lezen van deze tekst nog vragen, aarzel dan zeker niet ons te contacteren. Wij geven u graag meer uitleg. U kan ons contacteren via het formulier op de website of op het nummer 0476/34.45.13